Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ

 
 
 
 
 
 
 
 
O ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ

Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το έτος 2010 με την επωνυμία «Χορευτικός - Πολιτιστικός  Σύλλογος Μαντουδίου Ο Μάκιστος». Ήδη από έτος 1999 προϋπήρχε ως χορευτική ομάδα «Ο Μάκιστος», τμήμα της νομαρχιακής επιτροπής λαϊκής επιμόρφωσης Εύβοιας (Ν.Ε.Λ.Ε.), με αντικείμενο την εκμάθηση παραδοσιακών χορών.

Το όνομα του Συλλόγου μας είναι εμπνευσμένο από το όρος Κανδήλι, στους πρόποδες του οποίου εκτείνεται ο Δήμος μας, και που ονομαζόταν Μάκιστος από τον γιο του Αθάμαντα, αδελφό του Φρίξου, γνωστά πρόσωπα από την μυθολογία. Επίσης κατά την αρχαιότητα υπήρχαν στην κορυφή του σκοπιές φρυκτωριών (πυρσοι+ώρα), ένα είδος οπτικού τηλέγραφου. Σύμφωνα με  την μυθολογία, διαμέσου αυτής διαδόθηκε η άλωση της Τροίας στις Μυκήνες. 

Σκοπός του Συλλόγου μας και των μελών που τον απαρτίζουν είναι η διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο βάθος του χρόνου και η διάδοσή της στις γενιές που ακολουθούν. Μέλημά μας η κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη και ανάταση του τόπου μας, που αποτελεί πλέον θεμελιώδες στοιχείο για μια σύγχρονη κοινωνία.

Η συμμετοχή των χορευτικών μας ομάδων σε διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών (Πεκίνο 2009), σε χορευτικές παραστάσεις στο εξωτερικό (Βουκουρέστι 2014, Βουδαπέστη 2016), καθώς και πλήθος συμμετοχών σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών ανά την Ελλάδα (Σπέτσες, Σκόπελος, Περτούλι, Αθήνα, Πειραιά κ.α.), η διοργάνωση παραδοσιακών γλεντιών και διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων, τα τμήματα μουσικής και άθλησης που έχουν δημιουργηθεί,  είναι οι καρποί της ομαδικής προσπάθειας και της αφοσίωσης των μελών μας, που αποτελούν την εφαλτήρια και κινητήρια δύναμή μας.